دندان کرسی دائمی اول کودکان
این دندان در بازه سنی ۵ تا ۷ سالگی در قسمت انتهایی دهان و پشت دندان های شیری شروع به رویش می کند، به همین علت به دندان ۶ سالگی شهرت دارد. پس اگر از خط وسط بین دندان های کودک، دندان ها را بشمارید، ششمین دندان در هر ربع فک (فک بالا و پائین- راست و چپ) دندان کرسی اول دائمی خواهد بود.
اهمیت دندان کرسی دائمی اول کودکان چیست؟
این دندان علاوه بر نقش مهمی که در غذا جویدن و تغذیه کودکان دارد، به عنوان یک عامل مهم در راهنمای رویشی سایر دندان های دائمی عمل می کند و نقش بسیار مهمی در شکل قرارگیری دندان ها و زیبایی چهره بازی می کند.
چرا دندان کرسی دائمی اول کودکان آسیب پذیر است؟
۱. منطقه رویش: از آنجا که این دندان پشت دندان های شیری رویش می یابد و جایگزین دندانی نمی شود (یعنی دندان شیری قبل از آن نمی افتد)، متاسفانه بسیاری از والدین متوجه رویش این دندان در دهان کودک نمی شوند و اغلب زمانی از وجود این دندان مطلع می شوند که دندانپزشک هنگام ویزیت دهان کودک، پوسیدگی و لزوم ترمیم آن را گوشزد می کند.
۲. مینای دندان، خارجی ترین لایه تاج دندان است که در تماس با مواد غذایی قرار دارد. مینای دندان تا ۲سال پس از رویش هنوز به بلوغ و استحکام نهایی خود دست نیافته است پس مقاومت کافی در برابر اسیدهای تولید شده توسط میکروب های پوسیدگی زا را ندارد.
۳. رویش این دندان همزمان است با ورود کودک به پیش دبستان یا مدرسه. پس والدین کنترل کمتری روی تغذیه و مصرف مکرر میان وعده های پوسیدگی زا توسط کودک دارند.
۴. در بخش جونده این دندان فرورفتگی ها و شیارهای با عمق زیاد وجود دارد که تمیزکردن آن برای کودک دشوار باشد. بنابراین به راحتی به محلی برای گیرکردن مواد غذایی و فعالیت میکروب های پوسیدگی زا تبدیل می شود.
۵. کودک اغلب در سن مدرسه ، مهارت و دقت کافی برای مسواک زدن را ندارد، پس در صورت عدم نظارت و کمک والدین پوسیدگی در این دندان می تواند ایجاد و به سرعت پیشرفت کند.
علت دندان درد کودک چیست؟
شکستگی فک کودکان
جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان
آسیب و صدمه به دندانهای شیری و دائمی
روکش استیل دندان شیری یا SSC چیست؟
برای مراقبت از دندان کرسی دائمی اول کودکان چه باید کرد؟
• ویزیت منظم و سروقت به صورت دوره ای به خصوص ۶ ماهه برای ارزیابی اوضاع این دندان ها و فلورایدتراپی حرفه ای در مطب زیر نظر دندانپزشک متخصص کودکان
• رعایت بهداشت دقیق و کامل (کاربرد مسواک، نخ دندان و دهان شویه با کمک یا نظارت والدین)
• مراجعه به دندانپزشک جهت بررسی لزوم انجام فیشورسیلانت یا شیارپوش
• تشویق کودک برای بهره مندی از عادت های غذایی سالم
درمان شیارپوش یا فیشور سیلنت در تیم دندانپزشکی نیل توسط متخصص دندانپزشکی کودکان دکتر خشایار سنجری انجام می شود.
2 پاسخ
فیشورسیلانت رو برای بقیه دندان های کودک هم میشه انجام داد یا فقط همین دندان ۶ میشه؟
با سلام
هر دندانی که شیار عمیق داشته باشد را می توان فیشور سیلانت کرد.