بلیچینگ (bleaching) یا سفید کردن دندان یکی از انواع درمانهای زیبایی است که هیچ آسیبی به دندانها نمیرساند و بدون نیازبه هر گونه تراش، رنگ ساختار دندان را روشنتر میکند.
در این درمان از موادی استفاده میشود که ترکیب اصلی آنها هیدروژن پروکساید است. این ماده به داخل ساختمان دندان نفوذ کرده، مولکولهای رنگی که طی زمان جذب دندان شده را شکسته و خارج میسازد.
عوارض بلیچینگ چیست؟
بلیچینگ هیچگونه عارضه پایداری ندارد، تنها موردی که در طی درمان دیده میشود، افزایش حساسیت دندانهاست.
این حالت کاملا گذرا بوده و بعد از اتمام دورهی درمان بلافاصله برطرف میگردد.
در روش office یا مطب، دندانپزشک ماده بلیچینگ را به مدت ۴۵ دقیقه رو دندانهای فرد قرار داده و این درمان حداقل ۳-۲ جلسه تکرار می شود. در این روش از غلظتهای بالای هیدروژن پروکساید استفاده شده و کاربرد آنها در منزل بسیار خطرناک است.
در روش home یا سفیدکردن در منزل، دندانپزشک از بیمار قالب تهیه کرده و برای دندانها، b می سازد. درجلسه تحویلِ تری، دندانپزشک ژل بلیچینگ مخصوص را به بیمار داده و بیمار در منزل ژل را داخل تری قرار داده، روزانه حدود ۴ ساعت بدون وقفه روی دندانها قرار می دهد که این روش به حداقل ۳-۲ هفته زمان نیاز دارد.
کدامیک از روشهای بلیچینگ موثرتر است؟
حالت ایده آل شروع درمان در مطب توسط دندانپزشک و ادامه ی در منزل توسط بیمار است.
اما اگر به دلیل محدودیت هزینه مایل به انتخاب یک روش هستیم، بلیچینگ در منزل به دلیل بیشتر بودن مدت زمان مواجهی دندان با ماده، اثربخشی بالاتری دارد اما این روش نیاز به همکاری زیاد فرد داشته و درصورت استفاده ناکافی و نامنظم اثر نخواهد داشت.
بلیچینگ داخلی (internal bleach) چیست؟
گاهی در دندانهایی که درمان ریشه میشوند به مرورِ زمان تغییر رنگ اتفاق افتاده و دندان تیرهتر می شود. این موارد با برداشتن پر کردگی دندان و تمیز کردن قسمت داخلی تاج و سپس قرار دادن ماده بلیچینگ داخل دندان، رنگ به حالت نرمال بر میگردد.
در این روش ماده بلیچینگ توسط دندانپزشک داخل دندان قرار داده شده و روی آن با پانسمان موقتا پوشانده میشود. بیمار بعد از حدود ۱ هفته برای برداشتن پانسمان و تعویض ماده بر میگردد. گاهی نیاز است این درمان ۶-۴ جلسه تکرار گردد.
بعد از روشن شدن رنگ دندان، حفره دندان با کامپوزیت به طور دائم ترمیم میشود.